Moscow - Minsk - Warschau - Berlijn - Amsterdam


Moscow, 22 mei

De tijd voor naar huis gaan is aangebroken. In het hotel nog samen met Onno zitten "dineren" op onze eigen manier; etiquette hebben we even gelaten voor wat het is...

Rolkoffer is ongeveer 2x zo zwaar dan bij verrek uit Nederland ruim 5 weken geleden. Onno brengt me naar de bus. Raar gevoel. Na 5 weken samen te zijn opgetrokken, nu weer alleen op pad.

Afscheid in Moscow... ..en kennismaking met Larissa Draaistelwisselen.. ..en automatische koppeling
voor schroefkoppeling..

Per bus en metro naar het Belorusskaja station. Dat is het station waarvan de treinen naar west-Europa vertrekken en aankomen. Mijn trein, de 21MJ, vertrekt om 23:44 uur en heb dus nog even de tijd om rond te kijken. De hoofdmoot van de treinen gaan naar Brest en Minsk in Belarus.
Mijn trein bestaat uit 8 rijtuigen en wordt getrokken door lok ChS7-051. Achter deze lok hangen het rijtuigen naar respectievelijk Wenen, Cheb, 3x Praha, Amsterdam, Basel en Brest. Deze lok zal tot Viasma voor de trein blijven.

Wit-Rusland, 23 mei

Eigenlijk direct na vertrek gaan slapen en vanmorgen kort voor Minsk pas wakker geworden. Douanecontrole is er niet tussen Rusland en Belarus. In Minsk even de benen gestrekt en een praatje met de provodnitsa van mijn rijtuig gemaakt. Larissa is haar naam en ze is het tegenbeeld van de dame die we hadden van Irkutsk naar Moskou. Deze is goed!!!!!
Met handen, voeten en een woordenboek proberen we te communiceren. Zij spreekt echt alleen maar Russisch.

aan de Wit-Russisch-
Poolse grens in Brest
.. .. ..

In Minsk zijn er nog twee rijtuigen van de BC (spoorwegen van Belarus) voor aan de trein bijgeplaatst: een naar Praag en ander naar Basel. De lok is nog steeds van de RZD en trekt de trein van Viasma naar Brest.
De trein is redelijk gevuld. In mijn rijtuig naar Amsterdam zit nog een familie van 9 personen die ook onderweg naar Amsterdam zijn, en een aantal reizigers met Duitse bestemmingen.

En van de voordelen van goed overweg kunnen met de provodnitsa is dat ik haar koelkast mag gebruiken die nu dus vol ligt met cola, boter en Nutella...

Het landschap heeft heel veel weg van het Russische hoewel alles wel netter en opgeruimder is hier in Belarus.

Verder alles rustig. Dit verslagje komt met een aardige omweg op de website: ik email het naar Onno die straks even op Tallinn Airport zit en daar waarschijnlijk WiFi heeft; hij verwerkt de tekst dan direct op de site. Foto's komen later!

Tijdens het oponthoud in Warszawa even wat koude Cola gekocht. Terug komend op het perron bleek er een locomotief voor de trein te staan, beplakt met reclame voor Eurofootbal 2012. Na het fotograferen van deze locomotief bood de machinist mij een stift aan en mocht ik mijn naam op de loc schrijven. Echt, de hele zijkant stond al vol!!! Ik sta nu op de cabinedeur n de zijkant! In Warszawa is er er een barrijtuig tot Berlin en 4 rijtuigen voor Amsterdam bijgeplaatst. De rit maar Amsterdam verliep onspectaculair. Onderweg nog wel even heerlijk gegeten in het barrijtuig. Zalm met rijst en een lekker Pools biertje.

..de rijtuigen naar Praag
als trein 404
de zoveelste locwissel (Warschau).. ..maar dit keer iets anders.. ..legale graffiti..!

24 mei

Vanmorgen om 9:59 aangekomen in Amsterdam en daar stond mijn reisgenoot Onno mij op te wachten!! Samen naar Rotterdam gereisd waar mijn ouders mij thuis opwachtten.

Helaas is deze reis ten einde. Het waren 6 geweldige weken met een super reisgenoot!! Nog nooit is de cola zo vaak via mijn neus naar buiten gekomen van de slappe lach! Onno bedankt!! Ik vond er eigenlijk niets aan en deed het voor jou!!!
update (mm/dd/jjjj):