Moscow - Tallinn - Amsterdam


Moscow, 22 mei - 21:30 MT

Ja, daar zit je dan. Alleen na bijna 6 weken... Peter is een uur geleden op bus 76 gestapt en is inmiddels op Byelorussia voksal. De trein met koerswagen naar Amsterdam vertrekt even voor middernacht; hij arriveert op donderdag 24 mei om 09:59 in Amsterdam met de EN.

Ik vlieg morgen om 11:30 vanaf Sheremetyevo naar Tallinn (Estland) en heb daar een lay-over van ruim 5 uur. Genoeg tijd om even naar de stad te gaan: het vliegveld ligt maar 5 kilometer buiten het centrum en er is een rechtstreekse bus. Aankomst op Schiphol om 19:05 met vlucht OV473. Als dat allemaal een beetje vlot verloopt hoop ik de Fyra van 20:10 naar Rotterdam te hebben... 22:00 onder mijn eigen douche moet lukken!

Over de reis van Moscow naar Amsterdam per vliegtuig valt eigenlijk niks te vertellen, hooguit een paar plaatjes van Tallinn als dat gaat lukken. Maar vergeleken met de rest stelt het niet veel voor. Peter heeft hetzelfde gevoel: Moscow-Amsterdam kennen we al, en spannend is het niet. Maar wel een relaxte manier om langzaam aan weer te gaan wennen aan de alledaagse routine.

Net even de kilometers op zitten tellen van Rotterdam naar Rotterdam: 40655 km. Dat is ruim rond de wereld en dus is de naam "wereldreis" terecht! Dit smaakt naar meer...

Tallinn International Airport, 23 mei

De AeroExpress van Byelorusskaya station naar luchthaven Sheremetyevo is geweldig. R300 ( 8) voor 35 minuten treinen. De treinstellen zijn "gemoderniseerde" standaard-treinstellen zoals er duizenden rondrijden in Rusland. (zie de eerdere foto's: serie ER9k). Ze zijn z goed en mooi omgebouwd dat je zou denken dat je in nieuwbouw zit maar nee hoor: de techniek uit de jaren 60 en 70 zit er nog gewoon onder. En dat werkt gewoon... Misschien zouden wij eens op bezoek moeten bij de RZD..?

H, wat is dat nou? Vlucht OV302 naar Tallinn zou een Canadair Regiojet 900 zijn, maar wat komt daar aanrijden? Een Embraer 170! Braziliaans spul. Leuk, in een Embraer 170 had ik nog nooit gevlogen. Dat maakt het "mislopen" van de Iljoesjin-62 naar Pyongyang weer een beetje goed.

De luchthaven van Tallinn ligt haast op loopafstand van de stad. De Estlanders hebben het schitterend georganiseerd: ik kan niet anders zeggen. Er rijdt elk kwartier een bus (lijn 90K) een rondje vanaf het vliegveld door het centrum en heeft 16 vaste haltes. 2 per rit. Ik heb daar gebruik van gemaakt en heb een snelle bezichtiging van het oude centrum gedaan. Tallinn is compact en, vergeleken met Moscow, bijna een plattelandsgemeente. De citadel is kleurrijk en wordt flink gerenoveerd (ongetwijfeld n van de voordelen van het recente Europese lidmaatschap...)

Als je eens een weekendje wat anders wilt zien maar niet te ver weg: ga eens naar Tallinn! Anderhalf uur vliegen, onwaarschijnlijk goedkoop en je bent tch in een hele andere wereld. Het Russische verleden is nog altijd duidelijk aanwezig.

Een snel fotorondje volgt hieronder.

AeroExpress
naar Sheremetyevo
Machinist Sergej
strak in het pak..
Keerpuntreiniging.. ..en brandschoon interieur!
Vlucht OV302 Tallinn Centraal Station: 5 sporen.. Tallinn.. groen, vlak en fris
Tallinn.. .. .. ..

Zo, 17:00, de allerlaatste vlucht (de 8e) van deze reis gaat beginnen. Ditmaal wl de beloofde CRJ900 (Canadian Regio Jet) van Bombardier. Kan ik vast weer een beetje wennen aan volgende week.. Compact toestel, 20 rijen van 4. Wel helemaal vol. Voor me vier jonge Russen op weg naar Amsterdam. Nog geen 5 minuten na het opstijgen kwam de Cola en Jack Danils te voorschijn; 30 minuten later waren ze stomdronken, en nog 30 minuten later lagen ze alle vier voor lijk. Bij het uitstappen te Schiphol hebben we ze lekker laten liggen. Rot maar weer lekker terug naar Estland! H heerlijk, we zijn weer thuis!

CRJ900 voor vlucht OV473 Tallinn (startbaan bij vleugel),
centrum Tallinn in het midden
20:10, thuis! gevonden onder in rugzak:
heeft er ook 40655 km op zitten!

19:05 aan de grond, buiten op het asfalt uitstappen want een CRJ900 is te laag voor de "slurf". Dat is gunstig, want de bus brengt je recht voor de bagageband. Ik kwam bij de band om 19:15, om 19:20 kwam mijn koffer als eerste naar boven en om 19:31 zat ik in de Thalys naar Rotterdam... Om 20:05 ging de sleutel in de voordeur! Een nieuw record: exact 60 minuten van landen tot neerploffen op je eigen balkon met een koud biertje! Heet hier! 27C!

Zo mensen, dit wat het dan. Wij hopen dat jullie onze verhalen met interesse hebben gelezen. Vragen op opmerkingen: altijd welkom!

Onno le Comte
Peter van Rosmalen

Rotterdam, 24 mei 2012 - 22:11


Startpaginaupdate (mm/dd/jjjj):