Taalselectie:
NL EN
 
De Azoren

De Azoren is een groep van negen eilanden en behoren bij Portugal. Er zijn drie groepen:

  • de westelijke groep: Flores en Corvo
  • de centrale groep: São Jorge, Pico, Terceira, Graciosa, Faial
  • de oostelijke groep: São Miguel en Santa Maria

De archipel is genoemd naar de "Azor", een arendachtige roofvogel die zeer algemeen was op de eilanden tijdens de ontdekking ervan.
Bloemen (hortensia's in het bijzonder), vulkanisch gesteente, uitzichten, rust, natuurlijke warme bronnen, goed eten. Het is er allemaal op de Azoren.

Wat je ook van plan bent op de Azoren: je begint altijd in Ponta Delgada op het hoofdeiland São Miguel. Ponta Delgada airport is een hub(je) tussen Europa, de Verenigde Staten en de overige acht eilanden.
Je kunt een week doorbrengen op São Miguel en rondtoeren, maar je zou de bijzonderheden van de andere eilanden niet meegemaakt hebben. Eilandhopping is de manier om de Azoren te leren kennen. Dat hebben wij dus ook gedaan maar niet op de manier die ik liever zou doen, namelijk ongepland en ongeorganiseerd. Omdat we maar een week hadden en weinig voorbereidingstijd hebben we een package deal geboekt vanuit Porto.


26 juli 2010

Na een weekje familieverplichtingen in Porto vertrokken we voor de 1500 kilometer vlucht naar Ponta Delgada. Op de luchthaven ontmoetten we onze gids voor de week en de rest van het reisgezelschap. Allemaal Portugees, alle leeftijden. We zouden diezelfde avond nog doorvliegen naar Terceira, en om de tijd te doden hebben we alvast een korte kennismakingsrondrit over São Miguel gehad.


Ponta Delgada

Ponta Delgada

Ponta Delgada

Sete Cidades

Azulejo de Sete Cidades
Terug naar het vliegveld voor de lokale vlucht naar Terceira: een van de grotere eilanden en nog altijd in gebruik als militaire basis door de VS vanwege de strategische ligging tussen de VS en Europa. Burgerluchtvaart maakt gebruik van het "Aerogare de Lajes". Zo doe je dat! De Bombardier Dash-8 wordt geparkeerd voor de schuifdeuren en je staat met 50 stappen buiten het gebouw op straat...
Met de bus naar ons hotel (Terceira Mar) in Angra do Heroismo. Installeren en diner met de groep.

caldeira Sete Cidades

Lagoa Santiago

Vertrek van P.Delgada..

..over vulkanen..

Terceira


27 juli

Jeugdherinneringen. Op de bus wachten, een goede plek veroveren. Eerste stop: de Monte (=berg) do Brasil. Een fort op een strategisch punt, uitkijkend over de oceaan.


Aerogare de Lajes

Monte Brasil.
S.Jorge en Pico in de verte

Angra do Heroismo

Convento de S. Gonçalo

Angro do Heroismo
Een vrije wandeling in de stad waar we het "Convento (=klooster) de S. Gonçalo", Museu do Angro, de "Sé" (zetel van de aartsbisschop) en de Cãmara Municipal (=stadhuis).

Lunch met de groep in het pittoreske dorpje São Sebastião, in een rustieke outfit. Volgens mij gebruiken alle touroperators deze plek...Huis in Angra

São Sebastião

Império in S.Sebastião

Império in Praia da Vitoria
Na de lunch mochten we vrij door het dorpje zwerven. We wisten dat we hier de eerste "imperio" zouden vinden. Uitleg:
Een imperio is een klein, op een kapelletje lijkend gebouw. Gebouwd en onderhouden door de welgestelden van de gemeenschap. In de imperio werden goederen opgeslagen welke bestemd waren voor de minder gefortuneerden uit de gemeenschap. Een unieke vorm van delen, alleen te vinden op de Azoren.

Vanaf dit moment maakten we er een sport van om op elke plek waar we kwamen de imperio op te zoeken en vast te leggen.


Serra do Cume

Serra do Cume

Serra do Cume

Algar do Carvão
Praia da Vitoria: de favoriete hangplek voor de dienstplichtige Amerikanen. Daarna door naar het indrukwekkende landschap van "Serra do Cume". Van de top van deze bergrand heb je een prachtige kijk over de vallei waarin je steeds nieuwe en andere patronen ontdekt. Deels vulkanisch ontstaan, deels door mensenhanden aangelegd. Nederlands stamboekvee kijkt je dromerig aan. Of herkenden ze een landgenoot...?

Algar do Carvão: een slapende vulkaan die van binnen bezocht kan worden. Volgens onze gids sliep deze vulkaan al lang genoeg om veilig te zijn.

Terug naar het hotel. Tijd om het zwembad te proberen voordat we zouden gaan dineren in een folkloristisch restaurant. Muziek en dans inbegrepen.


28 juli

Eén van mijn favoriete dagen: geen agenda voor de ochtend. We namen een taxi naar de stad en bezochten het Convent van San Franciscus (Convento de São Francisco). Daarna een zwerftocht, op zoek naar imperio's, langs het uitzichtpunt Alto da Memoria en Igreja (=kerk) de Misericordia. Na de lunch een groepsexcursie over het eiland langs "Doze Ribeiras" en Biscoitos, eindigend op het vliegveld voor de oversteek naar Faial.

De vlucht gaat over het eiland Pico en geeft een mooie blik op de vulkaan Pico. De inter-eiland vluchten gaan op lage hoogte dus er is genoeg te zien tijdens de oversteken!


Convento de São Francisco

Angra

Império in Angra

Igreja da Misericordia

Biscoitos
Transfer van de kleine luchthaven van de stad Horta naar ons hotel "Do Canal". Diner en een lekkere avondstap rondom de jachthaven.


29 juli


Biscoitos

Vila Nova

Pico

Faial

Horta, Faial
We zouden hier maar één nacht blijven, dus inpakken en de koffer in de bus leggen. Ochtendexcursie naar de Caldeira (het hoogste punt van Faial) en Capelinhos aan de westkust, waar de tekenen van de recente vulkaanuitbarsting nog goed zichtbaar zijn.
Steengrill-lunch in een prima restaurant in Horta en wat vrije tijd om Horta te verkennen.

Caldeira de Faial

Cabeço Gordo (dikke kop)

Dak van een huis dat is
begraven onder de lava

Capelinhos

Porto Pim, een voormalige
walvis verwerkingsfabriek
Horta heeft een bekende jachthaven en wordt gebruikt als ankerplaats voor pleziervaart tussen Europa en Amerika. Traditie schrijft voor dat de schippers een stukje legale graffiti achterlaat op de kademuur...
Ook te bekijken in Horta: Porto Pim en de oude walvisverwerkende fabriek, de kerk Matriz São Salvador en het Scrimshaw museum.

Legale graffiti

Império

Senhõra das Angustias

Dag Horta!

Pico
De oversteek van een uur van Faial naar Pico maakten we met de plaatselijke veerbook. Je komt aan in Port Madalena en we vonden ons hotel direct tegenover de steiger. Geweldig hotel, rustig, prima zwembad. Goedgekeurd!
Groepsdiner met: jawel, wederom, de onvermijdelijke folkloregroep met zang-en-dans tijdens de dis.


30 juli


Onze gids Martins

bijzondere bomen

wijnranken

overal bloemen

Porto Cachorro
Per touringcar langs de highlights van Pico:
Museu do Vinho, met typisch Azoreaanse wijngaarden in vierkanten van zwart basalt
Pittoreske dorpje Lajes do Pico en haar museum do Baleeiros (walvisvaarders)
het Industriële museum van São Roque du Pico
Het gehucht Porto Cachorro, in een unieke omgeving van zwart basalt en lava.

Deze laatste stop ligt letterlijk naast de startbaan van het aerogare. Hier vandaan vlogen we terug naar Ponta Delgada op het hoofdeiland São Miguel. De volgende vier nachten zouden we in hotel Atlãntico verblijven.


Azor vs. Dash-8

São Miguel

Furnas

Terra Nostra

Thermal bath


31 juli

Dagtrip per touringcar: verkennen van São Miguel.
Het langste deel eerst: helemaal naar de noordoostpunt van het eiland, langs Furnas in het midden van het eiland waar vulkanische activiteit zeer zichtbaar is. Overal komt stoom uit de grond en de lucht ruikt naar zwavel. Bij de "Caldeiras" hebben we onze lunch begraven in het zand; deze zou worden gekookt door de ondergrondse natuurlijke warmtebronnen.


Caldeiras

Lunch wordt opgegraven

=lunch

Terra Nostra

zij hebben hier voorrang!
Iets van de hoofdweg ligt het bekende hotel Terra Nostra, dat een natuurlijk verwarmd zwembad heeft met goudgeel zwavelhoudend water van ongeveer 40 graden Celsius.
We kregen het advies om een OUDE handdoek mee te nemen. We weten nu waarom. Het water ziet er nogal goor uit en het vroeg voor sommigen wat moed om erin te stappen maar als je er eenmaal door was, was het goddelijk! Goed voor huid en gewrichten. Er zijn geen degelijke douches en jezelf weer in het pak hijsen vraagt wat improvisatie, vooral voor de meeste dames. Ben ik toch blij dat ik een gladde kop heb...!

Terug naar de Caldeiras om onze lunchpan uit te graven en mee te nemen naar het Terra Nostra hotel voor onze lunch. Die lunchpan was gevuld met vlees, aardappels, groenten, kruiden en wat olie. In de twee uur in de warme grond boven een stoombron wordt het een heerlijke stoofschotel. Een aanrader!


Ponta do Sossego

Onderin het ravijn: een
touringcar

Gorreana theeplantage

Gorreana theeplantage

Thee
Door naar Ponta do Sossego, Nordeste en terug richting Ponta Delgada. Onderweg een stop in Gorreana waar een grote theeplantage is met een volledige productielijn. Omdat ik een groot theeliefhebber ben, heb ik flink ingeslagen. Nooit geweten dat er thee wordt verbouwd in Europa!


1 augustus

Geen schema voor de ochtend. Wij zijn samen op zwerftocht gegaan en bezochten de Igreja de São José en het Convento da Esperança.


Convento da Esperanç

Estufa ananases

Estufa ananases

Estufa ananases

Ribeira Grande
De middag was bestemd voor de laatste groepsexcursie en zou ons naar de noordkust voeren. Het stadje Ribeirinha. Terug via de centrale vulkaan om de Caldeira Velha (oude krater) en het Lagoa de Fogo (Meer van vuur) te zien. Dat laatste lukte niet echt, omdat een dichte mist ("fog" in het Engels) het volledige meer onzichtbaar maakte.

Diner in restaurant "Auditorium" bij de jachthaven en afscheid genomen van de groep. Zij vliegen morgenochtend terug naar Porto, wij blijven nog een paar dagen op de Azoren.


Lagoa de Fogo

Ponta Delgada

Moinho Bibi

Moinho Bibi

Farol da Ferraria


2 augustus

Vrijheid!! We hebben een auto gehuurd en zijn naar de westpunt van het eiland gereden. Geen plannen, gewoon kijken wat je tegen komt. Eigenlijk veel leuker dan excursies.
Eerste toevalstreffer: Moinho (=windmolen) de Bibi.
In Ferraria kwamen we de Farol (=vuurtoren) da Ferraria tegen. Farols zijn in Portugal militaire objecten en worden dus bemand door militairen. De officier van dienst vond het prachtig dat er bezoek was op zijn afgelegen post en verzorgde een spontane rondleiding. Bijkomend voordeel is dat zij de buurt goed kennen en hij tipte ons om de "Termas da Ferraria" (thermale bronnen) onderaan de rotsen te bezoeken. Een gouden tip! Een natuurlijk thermisch bad tussen de rotsen waar onderwater heetwaterstralen uit de poreuze rotsen komen en een soort natuurlijke jacuzzi vormen. Waren wij blij dat we onze zwempakken bij ons hadden...!


Farol da Ferraria

Farol da Ferraria

"Bearded Terceiran"
(geen grap, dit is een ras!)

Ferraria thermale bad

Império de Fajas
In het dorpje Mosteiros hebben we geluncht. Uiteraard iets wat ter plaatse is gevangen. Een schotel met "cracas" (een soort oester, gegrild) en een andere oesterachtige waarvan we de naam vergeten zijn. Het leek net of er een berg rotsafval op je bord lag en je moest flink peuren om het vlees eruit te krijgen maar jongens, wat was dát lekker!

Beetje rondzwerven langs de westelijke kustlijn, langs Ponta do Escalvado en op zoek hoe we bij die mysterieuze windmolenruine op die verlaten heuvel in Vàrzea konden komen. Die molen hadden we al een paar keer gezien vanuit verschillende posities en bleef onze aandacht maar trekken. Na wat onderzoek en rondvragen kwamen we er achter dat zowel ruine als de heuvel te koop zijn. Interessant... gaan we mee verder! Schitterende plek voor een huisje.

..dagdromen..

..nieuw project..?

Várzea

Império de Várzea

..waar je ook kijkt..
Tweede bezoek aan de "Caldeira da Sete Cidades" (de krater van de zeven steden), alleen maar omdat het adembenemend was en we de eerste dag geen tijd hadden. Deze krater is enorm, en het meer erin heeft twee duidelijk verschillende kleuren blauw. Dat heeft te maken met twee verschillende soorten algen die niet met elkaar mengen.

Langzaam terug richting thuisbasis, langs Pico de Carvão, het oude aquaduct en de begraafplaats van Covoada. De begraafplaatsen op de Azoren hebben iets bijzonders: op de grafsteen staat meestal een soort seinlamp. Dat zijn echter fotolijsten, en de kap eroverheen zorgt voor bescherming tegen het weer.


Sete Cidades

Lagoa Rasa

Pico de Carvão

Begraafplaats Covoada

Covoada
Het eiland verkennen met eigen vervoer is ideaal. Niet nodig om vooraf te boeken, er zijn meer dan genoeg kleine budgetverhuurders en het verkeer is enorm rustig. Er is namelijk nauwelijks verkeer buiten de stad Ponta Delgada.


3 augustus

Laatste dag op de Azoren en nog geen walvis of dolfijn gezien. Tijd dus voor een "Whale watching"-avontuur. Vooraf werd de garantie gegeven dat je minimaal één "spot" zou beleven... De bemanning maakte werkelijk alle pogingen om een vis te vinden, ook met hulp van een uitkijkpost aan de kust, maar elke keer als we een "spot" naderden was het beest alweer vertrokken.
Eindelijk, na een uur stuiteren over de golven, en iedereen compleet verzopen, eindelijk een glimps van een kleine bruine dolfijn. Zou me niks verbazen als het een afstandbestuurde robotvis was om aan de verplichting van "één spot gegarandeerd" te voldoen...!

Gekheid. Het was een leuk avontuur. Niet in het minst mijn leedvermaak over alle volledig doordrenkte medespotters die niet verwachtten dat de tour zó zou eindigen. Ze waren er ook niet bepaald op gekleed, die Amerikanen en Japanners. Tip: neem een handdoek en droge kleren mee in een waterdichte rugzak.


..zou kunnen..

Whalewatching

..echt..?

zeebanket voor lunch

Adeus Ponta Delgada!
Tijd om in te pakken, lunchen en 1500 kilometer terug naar Porto te vliegen. In elk geval beter dan het vooruitzicht van de 2000+ kilometer terug van Porto naar Brussel die overmorgen op het menu staan..

Azoren: prachtig! Volgende keer naar de Westelijke groep om Flores en Corvo te bezoeken.update (mm/dd/jjjj - UTC):